Nieuws

Ziek of preventief thuis: zo verwerk je dat in je administratie

1 oktober 2020

pexels-photo-3873179

Is iemand ziek of preventief thuis in verband met corona?

Om de betrouwbaarheid van de verzuimcijfers te borgen, wil je deze niet negatief beïnvloeden door medewerkers die uit voorzorg thuis blijven.

Daarom hebben we een speciale verlofcode toegevoegd: Voorzorgsverlof.

Advies Preadyz: niet gelijk ziekmelden in het systeem

Ons advies is dan ook om medewerkers die preventief thuis blijven in verband met corona gerelateerde klachten niet (direct) ziek te melden in het systeem.

Het kan namelijk zo zijn dat de betreffende medewerker preventief thuis is omdat hij of zij keelpijn heeft, snotterig is etc. Stel daarom bij ziekmelding voortaan altijd de volgende vraag:

Zou je je vandaag ook ziek hebben gemeld, als er geen corona aan de orde zou zijn geweest?

  • Het antwoord is ja
    Er is sprake van een zuivere ziekmelding: voer dit dus als 'ziekmelding' door in je administratie.
  • Het antwoord is nee
    Er is dus sprake van een preventief verlof in verband met corona en dat mag je registreren als verlof (in plaats van ziek).We hebben daarvoor in de selfservice speciale verlofcodes in het leven geroepen:

    • Verlofcode 141 voor het primair onderwijs;
    • Verlofcode 221 voor het voortgezet onderwijs.

Op deze codes mag je dus alle medewerkers boeken die in verband met corona preventief thuis zijn. In het primair onderwijs is het volgende ook nog belangrijk om te weten:

Primair onderwijs: vervanging declareren bij Vervangingsfonds?

Vervanging voor een medewerker die preventief thuis is, is declarabel bij het Vervangingsfonds indien je verzekerd bent bij het Vervangingsfonds.

Hoe verwerk je de declaratie?

Normaal gesproken geef je de vervanging bij ziekte door via de Self Service door de vervanger te koppelen aan de ziekteperiode van de afwezige. In het geval van preventief verlof doe je dat door de vervanging te koppelen aan de verlofperiode (met verlofcode 141) van de afwezige. Wij zullen er dan voor zorgen dat de declaratie bij het Vervangingsfonds wordt ingediend.

Is de vervanging van een leraar door een onderwijsassistent of een lerarenondersteuner ook declarabel bij het Vervangingsfonds?

Ja en nee. Het is namelijk zo dat zowel de onderwijsassistent als de lerarenondersteuner onbevoegd zijn (uitzonderingen daar gelaten). Het Vervangingsfonds heeft daarom begin dit jaar uitgesproken dat bij vervanging van ziekte door een onderwijsassistent of lerarenondersteuner alleen de eerste ziektedag declarabel is.

Alleen de eerste ziektedag van de zieke leerkracht is declarabel

We leggen dit nog even uit naar aanleiding van dit praktijkvoorbeeld:

Praktijkvoorbeeld:
Een leerkracht heeft zich op 17 september ziek gemeld. Op 17 september wordt zij vervangen door de duo-partner en op 18 september door de onderwijsassistent/lerarenondersteuner. 18 september wordt dan niet vergoed door het Vervangingsfonds, omdat dit niet de eerste ziektedag betreft.

Meer informatie en vragen: 

Bea Lokhorst
adviseur P&O

06 12 85 29 44
b.lokhorst@preadyz.nl

BeaLokhorstPreadyz_YolandaVisser-6677
Logoregister

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de Preadyz Update

!
!
!

We hebben je toestemming nodig om je persoonlijke gegevens te verwerken conform onze Privacyverklaring: 

Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Bekijk eerder verzonden Preadyz Updates en andere berichten:

(Het kan zo zijn dat sommige links naar artikelen in het archief met nieuwsbrieven niet meer actueel zijn en niet meer werken.)