Nieuws

Modernisering Participatiefonds

23 mei 2020

Modernisering Participatiefonds

In 2019 heeft het Participatiefonds al kenbaar gemaakt druk bezig te zijn met het hervormen en verbeteren van de dienstverlening. Dit wordt ook wel ‘modernisering van het participatiefonds’ genoemd. Het Participatiefonds verwacht uiterlijk 1 januari 2021 alle wijzigingen doorgevoerd te hebben.

Waarom veranderen?

In 2018 waren de werkloosheidskosten in het onderwijs gestegen tot maar liefst € 250 miljoen. Dit bedrag moeten alle scholen bij elkaar brengen via de premie die wordt afgedragen aan het Participatiefonds. Het aanvragen van een vergoeding voor de gemaakte werkloosheids-kosten kost veel tijd en vraagt veel werk. Dit was voor het Participatiefonds aanleiding om na te denken over een nieuw systeem; ‘modernisering van het participatiefonds’.

Het doel van deze modernisering is dan ook om de werkloosheidskosten omlaag te brengen en de administratie eenvoudiger en inzichtelijker te maken.

Hoe maken we dit mogelijk?

Het Participatiefonds wil in 2021 toe naar een systeem waarin scholen die kosten veroorzaken altijd een stukje zelf betalen. Het Participatiefonds vergoedt standaard 50% van de werkloosheidskosten voor iedereen. Dit gebeurt automatisch en daar hoef je niks voor te doen. De eigen bijdrage van 50% kan verlaagd worden tot 10% door daarvoor een verzoek in te dienen bij het Participatiefonds.

Vereenvoudiging van het indienen van aanvragen bij het Participatiefonds

Vanaf januari 2021 kan er gemakkelijker een verzoek worden ingediend. Er staan minder voorwaarden in het nieuwe reglement en er hoeven minder documenten te worden aangeleverd. Daarnaast wordt het beter voorspelbaar wat wel en wat niet vergoed wordt. De eigen bijdrage voor een schoolbestuur wordt dus 50% óf 10% van de kosten.

Wat Preadyz voor jou kan betekenen

Preadyz staat samen met het Participatiefonds klaar om ondersteuning te bieden bij het voorkomen van onnodige werkloosheidskosten van je werknemers. Dat betekent dat er ruim voordat er een uitkering ontstaat, actie wordt ondernomen om de werknemers in het arbeidsproces te houden. Preadyz denkt graag met je mee en geeft advies op maat.

Met elkaar zorgen we ervoor dat er meer onderwijspersoneel aan het werk blijft, de kosten voor de sector dalen en de arbeidsmarkt gezonder wordt.

Meer weten: vragen en antwoorden

Lees de Q&A Modernisering op de website van het Participatiefonds. Daar worden de meeste vragen beantwoord.

Infographic modernisering Participatiefonds

Er is een handig overzicht gemaakt in de vorm van een infographic. Klik op de afbeelding om de infographic te zien:

Voor vragen of meer informatie:

Jan-Willem Bouw
adviseur P&O
06 11 05 17 90
j.bouw@preadyz.nl

IMG_2441

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de Preadyz Update

!
!
!

We hebben je toestemming nodig om je persoonlijke gegevens te verwerken conform onze Privacyverklaring: 

Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Bekijk eerder verzonden Preadyz Updates en andere berichten:

(Het kan zo zijn dat sommige links naar artikelen in het archief met nieuwsbrieven niet meer actueel zijn en niet meer werken.)