In gesprek over ...

Het gratis persoonlijk ontwikkeladvies voor iedere 45-plusser

25 januari 2019

pexels-photo-1251833

Gratis persoonlijk ontwikkel advies voor iedere 45 plusser

Vorig jaar ging door de Rijksoverheid rond de Kerstdagen praktisch dezelfde koptitel de deur uit. Met wel één groot verschil. Toen was het beschikbaar voor 25.000 werkenden uit specifieke doelgroepen. Nu is het voor iedere werkende 45-plusser. Een mooi initiatief op het eerste oog. In cijfers betekent dit een kosteloos traject t.w.v. € 600 en daarnaast wordt er een training beschikbaar gesteld om leidinggevenden te coachen en handvaten te bieden om met medewerkers een ontwikkelgesprek aan te gaan tijdens de functionerings- en beoordelingscyclus.

Nu zijn we wel geïnteresseerd wat de ervaringen zijn van zo’n ontwikkeltraject. Reden voor mij (Jurriën de la Vieter) om eens wat vragen te stellen hierover aan een loopbaancoach en aan een coachee.

'Met het persoonlijke loopbaanadvies krijg je een beeld van je situatie op de arbeidsmarkt. Vervolgens kan een loopbaan coach bepalen welke stappen je kan nemen om gezond en werkend de pensioenleeftijd te bereiken. Het doel van het ontwikkeladvies is dat het deelnemers stimuleert om de regie van hun loopbaan in eigen handen te nemen.' Deze tekst komt van de site van de Rijksoverheid.

Vraag: Dekt dit de volledige lading?
Loopbaancoach Nicole Doornbos (www.nicoledoornbos.nl):
"Het klopt dat een loopbaanadvies je een beeld geeft van je situatie op de arbeidsmarkt. Maar het kan zoveel meer betekenen! Het kan een mooi ijkpunt zijn om te kijken waar je nu als professional staat en waar je nog in wil of kunt groeien. Daarnaast kan het helpen om kritisch te kijken naar energiebrengers en -vreters om zo verantwoorde keuzes te maken ten aanzien van je werkzaamheden."

Wat bedoel je precies met energiebrengers en energievreters?
Nicole: "Mogelijk zijn er onderdelen in je werk die op een bepaalde manier veel energie kosten. Het bewust worden van de energievreters en energiegevers geeft je de mogelijkheid om andere keuzes te maken. Het ombuigen of omdenken van die situaties is ook mogelijk. Wat dat betreft ben ik het  eens met de laatste zin. Het stimuleert je om de regie in eigen handen te nemen."

Een coachee (anoniem) van Nicole die ik sprak, beaamt dat alleen maar: 
"Dit traject heeft mij zeker geholpen. Niet zo zeer dat het mij een nieuwe baan heeft opgeleverd. Ik ben namelijk trots op het werk wat ik doe. Maar ik heb wel meer inzichten gekregen in waar ik energie van krijg en hoe ik dat het beste kan kanaliseren. Het heeft me daarnaast ook meer bevestigingen gegeven, hoe ik mijn werk het beste kan verdelen en wanneer ik bij mezelf aan de bel moet trekken."

Raad je het iedereen aan?
Coachee: "Ik raad het zeker iedereen aan. Door de waan van de dag sta je niet altijd stil bij je eigen ontwikkeling. Terwijl dat eigenlijk heel raar is. Door hier bewust tijd voor te nemen landt het ook beter (althans bij mij) en geeft het ook nieuwe energie om door te gaan. Daarnaast ben je nooit te oud om te leren, toch?"

En dan nu volgend jaar dezelfde koptitel maar dan voor elke leeftijdsgroep?
Coachee: "Jazeker, dat zou mooi zijn, want dit is me goed bevallen en dit gun ik iedereen ongeacht je leeftijd!"

 

Met dank aan Nicole Doornbos (organisatie, team en individuele coach) en de input van iemand die een ontwikkelingstraject heeft gevolgd. 

Nicole Doornbos

Voor vragen of meer informatie:
Jurriën de la Vieter
adviseur P&O  

06 21 10 17 49 
j.delavieter@preadyz.nl

Jurriën de la Vieter

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de Preadyz Update

!
!
!

We hebben je toestemming nodig om je persoonlijke gegevens te verwerken conform onze Privacyverklaring: 

Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Bekijk eerder verzonden Preadyz Updates en andere berichten:

(Het kan zo zijn dat sommige links naar artikelen in het archief met nieuwsbrieven niet meer actueel zijn en niet meer werken.)